Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord

QUE?! Afvoeren dié handel!

 

We moeten in actie schieten!

  • Omdat de wereldhandelsregels bezopen zijn. Ze houden nauwelijks rekening met de honderden miljoenen straatarme boeren in het Zuiden.
  • Omdat een gebrek aan doordachte regulering de roofbouw op onze planeet een vrijgeleide geeft.
  • Omdat we geloven dat een eerlijke wereldhandel mogelijk is!
  • Omdat het nodig is dat jongeren hun verontwaardiging uiten ...
    • over de rechten van de boeren in het Zuiden!
    • om politici een geweten te schoppen

 

Van de koffiepot gerukt!

De globale koffiehandel wordt vandaag gedomineerd door een beperkt aantal internationale handelaars en koffiebranders. Zij hebben zoveel macht dat ze de prijzen kunnen bepalen in hun voordeel, en ten nadele van de kleinschalige koffieboeren.

Bovendien is het Europese handelsbeleid zo opgebouwd dat ruwe koffiebonen vrij geïmporteerd kunnen worden, maar dat gebrande koffie aan een invoerbelasting onderworpen wordt. Zo worden de Europese koffiebranders beschermd en blijft hun macht in de koffieketen steeds groeien. Vind je dit ook van de koffiepot gerukt?

 

Ja toch? Doe dan mee!

Stimuleer jouw vrienden en vriendinnen, jouw leerkrachten en/of leerlingen om samen de hele school te informeren over dit onrecht. Doe het met een ludieke, laagdrempelige actie die zo veel mogelijk scholieren prikkelt. Want, als we met veel zijn wordt onze stem — en meteen ook de stem van miljoenen boeren in het Zuiden — gehoord. Bekijk hier onze vele, leuke actiesuggesties!

 

Wat doet Oxfam-Wereldwinkels?

Wij werken erg nauw samen met producentengroepen in het Zuiden zoals RAEK en SOPACDI, twee koffiecoöperaties die aan bod komen in onderstaande reportage van de Belgisch Technische Coöperatie. Wij krijgen koffie van uitstekende kwaliteit terwijl zij genieten van agro-technische en andere vormingen, netwerkopportuniteiten en ondersteuning die de kans op zelfontplooiing en markttoegang groter maakt.

Bekijk de de reportage 'Fairtradekoffie uit Kivu' van BTC:

Naast onze winkelwerking met meer dan 8000 geëngageerde vrijwilligers en bijna 4000 Wereldwinkeliers op School (!) doen we ook studie- en lobbywerk om er voor te zorgen dat er ook op beleidsniveau verandering komt. Daarin worden we fel gesteund door elke stem die kabaal maakt — zeker ook op school — voor een eerlijke, gereguleerde wereldhandel.

Alvast bedankt!