Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord

Draai niet rond de pot!

 

De Cacaobarometer 2018 drukte ons nogmaals met de neus op de feiten. Achter ‘s lands favoriete lekkernij gaat nog steeds een donkere waarheid schuil van extreem arme boeren, toenemende kinderarbeid en massale ontbossing. In 2017 daalde de cacaoprijs met 40%. Het inkomen van de al arme, voornamelijk West-Afrikaanse boeren zakte zo nog eens met meer dan een derde en kinderarbeid nam opnieuw sterk toe. Eerder was uit onderzoek al gebleken dat het probleem van kinderarbeid in Ghana en Ivoorkust – samen goed voor 60% van de cacaoproductie – de voorbije decennia alleen maar groter is geworden.

Experts zijn duidelijk: willen we tot een duurzame sector komen, waarin ook de kleinschalige producenten op een leefbaar inkomen kunnen rekenen, dan mogen we onze hoop niet enkel op zelfregulering en vrijwillige initiatieven stellen.

Zonder bindende regelgeving blijft het dweilen met de kraan open. En op dat vlak dienen er zich kansen aan. Momenteel lopen er onderhandelingen over een bindend VN-verdrag dat bedrijven verplicht de mensenrechten in hun toeleveringsketen actief te beschermen. België moet op internationaal vlak een voortrekkersrol spelen om zo’n verdrag mogelijk te maken. Maar ook op nationaal vlak is het mogelijk om bedrijven te verplichten hun verantwoordelijkheid te nemen om wantoestanden uit hun toeleveringsketens te weren.

 

De boodschap van Oxfam-Wereldwinkels aan onze politici is dan ook duidelijk:

Draai niet rond de pot, pas de regels aan!

Zorg voor nationale wetgeving én een bindend VN-verdrag dat bedrijven en supermarkten verplicht om de mensenrechten in hun toeleveringsketens te beschermen.

 

Doe mee!

Stimuleer jouw vrienden en vriendinnen, jouw leerkrachten en/of leerlingen dan om samen de hele school te informeren over dit onrecht. Doe het met een ludieke, laagdrempelige actie die zo veel als mogelijk scholieren prikkelt. Want, als we met veel zijn wordt ónze stem en meteen ook de stem van miljoenen boeren in het Zuiden gehoord tot in alle parlementen!

Foto Draai niet rond de pot